Direktør for Virke daglegvarer, Ingvill Størksen ser for seg rekordhandel i mat og drikke i årets desember.Pressefoto
Direktør for Virke daglegvarer, Ingvill Størksen ser for seg rekordhandel i mat og drikke i årets desember.Pressefoto

Virke: Mat og drikke for 27,7 milliardar i desember

Rogalendingane vil i snitt bruka 4.930 kroner på mat og drikke i desember. Folk i Vestland fylke spanderer endå meir; 5.300 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det er Virke som i sin julehandelsprognose har kome fram til desse tala. Den viser at nordmenn vil bruka 27,7 milliardar kroner på mat og drikke i desember i år. Dette er ein oppgang på rundt 3,1 milliardar frå i fjor.

Hovudårsaka til rekordveksten er dei stengte landegrensene på grunn av koronasituasjonen, meiner Virke.

— Me vil sjå stor julehandel av mat og drikke i vest. Daglegvarebransjen sin evne til å levera gjer at pandemien ikkje legg nokon dempar på kva mat og drikke me vil kosa oss med i norske heimar i jula, seier Ingvill Størksen, direktør for Virke daglegvare, i ei pressemelding.

Totalt vil det bli omsett for 3,37 milliardar kroner på mat og drikke i Vestland, eller 5.300 kroner per innbyggar. Tala for Rogaland med ein del færre innbyggjarar, viser tilsvarande handel for 2,37 milliardar, som gir eit snitt på 4.930 per person.

— I ei vanskeleg tid for mange er det viktig at bortfallet av grensehandelen bidrar med arbeidsplassar og verdiskaping til norsk økonomi, kommenterer Størksen.

Virke sin julehandelsprognose viser at 22,7 milliardar av handel av mat, drikke og andre daglegvarer i inneverande månad blir kjøpt daglegvarebutikkane. I tillegg blir det handla for snaue 3,4 milliardar i vinmonopolutsal og taxfreebutikkar, og for vel 1,7 milliardar i kioskar, bensinstasjonar (berre daglegvarer) og i andre spesialbutikkar med sal av nærings- og nytelsesmidlar.

Vegetartrend blant ungdomen

Matprat si juleundersøking, utført av YouGov, viser at svineribbe og pinnekjøtt er nordmenn sine klart føretrekte julemat. Heile 46 og 34 prosent seier dei vil eta svineribbe og pinnekjøtt på julaftan i år.

— I jula er me tradisjonelle, så mykje av den same maten og dei same salsmønstra går igjen. Den tradisjonelle julematen står sterkt, men det er ein trend at fleire etterspør vegetariske julealternativ som nøttesteik. Blant dei mellom 18 og 29 år seier nesten éin av ti at dei vil eta vegetarmat som hovudrett på julaftan, seier Størksen, og fortset:

— Utover hovudretten på julaftan ser det ut til at stadig fleire et seg gjennom heile julemenyen i juletida, ved å samlast i ulike lag med rakfisk, lutefisk, pinnekjøtt og torsk på menyen. Juleselskapa blir noko annleis i år, men me vil likevel kosa oss med god tradisjonsmat.

Pinnekjøtt i vest

Svineribbe er den mest populære retten i alle landsdelar, med unntak av Vestlandet. I vest har 69 prosent pinnekjøtt som hovudrett på julaftan, og berre 21 prosent har svineribbe. På Austlandet har 69 prosent svineribbe, og berre 17 prosent pinnekjøtt.

— Som vestlending på Austlandet tilhøyrer eg ein minoritet i val av hovudrett på julaftan, men det er godt å sjå at vestlendingar flest held tradisjonane ved hevd, avsluttar Størksen i Virke.

Virke er hovudorganisasjonen for handels- og tenestenæringa i Noreg, og representerer over 24.000 verksemder.

Mat og drikke i desember 2020
Fylke Omsetning i millionar kroner inkl. mva Omsetning i kroner per innbyggar
VIKEN 6 040 4 870
OSLO 3 500 5 040
INNLANDET 2 080 5 590
VESTFOLD OG TELEMARK 2 180 5 210
AGDER 1 540 5 020
ROGALAND 2 370 4 930
VESTLAND 3 370 5 300
MØRE OG ROMSDAL 1 390 5 250
TRØNDELAG 2 470 5 270
NORDLAND 1 410 5 850
TROMS OG FINNMARK 1 390 5 720
HEILE LANDET 27 740 5 170

Kjelde: Kvarud Analyse

Mat og drikke omfattar: Daglegvare- og kioskhandel, vinmonopol, helsekost og andre spesialistforretningar innan næringsmiddel. Taxfreeomsetning inngår i tabellane.

Powered by Labrador CMS