Ein tropisk rekesalat lagar du i ein fei. Han passar både til fest og kvardags, og er super som del av buffé. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Ein tropisk rekesalat lagar du i ein fei. Han passar både til fest og kvardags, og er super som del av buffé.
Med den tropiske salaten denne veka på bordet, får du fylt opp med både vitamin og protein. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Med den tropiske salaten denne veka på bordet, får du fylt opp med både vitamin og protein.
Reker blir selde i ulike storleikar, til dømes 70/90 eller 50/70. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Reker blir selde i ulike storleikar, til dømes 70/90 eller 50/70.
Gi eit friskt sting til salaten.
Gi eit friskt sting til salaten.
Det er lov å bruke reker i lake, men rekene du reinsar sjølv, er aller best. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Det er lov å bruke reker i lake, men rekene du reinsar sjølv, er aller best.

Sommaravisa

Den store rekejakta

Denne rekeretten er nesten like enkel som reker, loff og majones. Men kva reker bør du jakte på i butikken?

Publisert Sist oppdatert

Reker må vel trygt kunne kallast Noregs nasjonalskaldar. På eit år fortærer vi rundt 10.000 tonn. Vi et mest reker i sommarmånadene, men i april går det vanlegvis òg mykje reker i lake». Forbruket av lakereker kjem nok av konfirmasjonar og kaldtbord. Ved slike høve er kabaret av reker, egg og aspik ikkje lenger heilt det store, medan dei asiatiske rekerettane seglar opp som nye favorittar.

Retten denne veka er ein tropisk-inspirert salat som er hylande enkel å lage og set ein fin farge på lunsjbordet året rundt. Server salaten med pitabrød, loff, focaccia eller kanskje nokre maislefser eller tostadanes.

Kjem i mange utgåver

Visste du forresten at reker kjem i mange utgåver? Reker som ligg i lake, kan vere billige og dårlege, men også store, gode og handpilla. Ferske, nykokte reker er populært, men berre tilgjengeleg viss du har ein god ferskvaredisk eller fiskebåt i nærleiken – og ikkje alltid då heller. Dessutan er dei ferske rekene ofte altfor dyre og nokre gonger veldig små.

Eit godt substitutt er frosne reker. Desse blir kokte og hurtigfrosne ute på båtane, noko som sikrar kvaliteten. Blir dei tinte forsiktig, pleier dei å bli veldig bra. Men her er det òg fleire variantar å velje i. Dei blir nemleg sorterte etter storleik. Du har kanskje sett plakatar med t.d. tala 70/90» ved reka. Tala fortel kor mange reker det er på kiloen, altså mellom 70 og 90 reker på ein kilo. Dei minste rekene blir kalla 90/120», medan store reker blir kalla som 50/70». Nokre gonger kan du vere så heldig å komme over ei ladning med 30/50-reker» som er gigastore. Dess større rekene er, dess meir saftige, betre og dyrare er dei. Men smak og behag – og bruksområde – speler inn her òg.

Eit smart val

I ei verd der det knapt finst noka form for berekraftige scampiar og kongereker, så er den kjære reka vår eit smart val. Men også her heime har rekefisket vore for dårleg forvalta dei siste åra. No finst det ei god merkeordning kalla MSC, som blir brukt for sertifisert berekraftig sjømat. Vel dette, så sikrar vi at vi får gode reker i Noreg òg i framtida – anten om dei er frå Barentshavet, Nordsjøen eller Skagerrak.

Når du skal ha reker til eit måltid, må du ta med i utrekninga at det er ein del svinn. Faktisk utgjer skalet og hovudet over 60 prosent. Men i staden for å kaste dette, kan du bruke det til ei magisk god kraft. Berre fres skal og hovud i olje, og ha på løk, kvitløk, tomat, chili og urter. Dekk med vatn. Kok opp, og la trekkje i 40 minutt. Krafta kan du fryse ned og bruke til suppe, gryte og risotto.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lese vidare.

Eksisterande kunde?

Logg inn her

Har du ikkje abonnement?

Bli abonnent

Powered by Labrador CMS