Jan Magne Staurland hadde mange gode tips om skjering av frukttre til medlemmene i Vindafjord hagelag. FOTO: RENATE SÆVAREID
Jan Magne Staurland hadde mange gode tips om skjering av frukttre til medlemmene i Vindafjord hagelag.
Litt over 30 medlemmer møtte opp da Jon Magne Staurland hadde kurs for hagelaget. FOTO: RENATE SÆVAREID
Litt over 30 medlemmer møtte opp da Jon Magne Staurland hadde kurs for hagelaget.

Trimming av frukttre

Har du frukttre i hagen din, er tida inne for å trimma dei nå. Vindafjord hagelag arrangerte kurs i trimming av frukttre på Tantetunet i Sandeid med Jan Magne Staurland, der medlemmene fekk nyttig kunnskap om korleis ein klipper trea rett.

Publisert Sist oppdatert

Å kutte greiner handlar om meir enn estetikk – det påverkar både helse og avling. Frukttre treng lys og luft for å produsera smakfull frukt, og ved å fjerne skadde greiner og opna treet meir, blir treet sunnare og meir produktivt. Men det gjeld å vera lur. For mykje trimming kan stimulera uønskt vekst, medan rett teknikk gir betre kontroll.

— Det er små kutt som skal til for å skapa ein reaksjon i treet. Trykker me feil får me ein reaksjon me ikkje hadde forventa. Dei fleste har nok hatt både gleder og sorger med frukttre, seier Staurland.

— Klipping er gasspedalen

Når ein klipper i treet, så stimulerer ein til vekst. Ifølgje Staurland kan trea vera sta. Dei har stor veksekraft og vil opp og bli høge og store. Prøver ein å hindra dei, så vil dei veksa endå meir. Han meiner det mange gjer feil, er at dei skjer ned på for mykje. Ein må tenke seg om og klippa minst mogleg.

— Klipping er gasspedalen, seier han.

I staden for mange små kutt, meiner han det er betre med eit stort kutt.
Staurland anbefaler folk å søke opp videoar på YouTube for å læra, men bruk gode kjelder som Norsk Landbruksrådgjeving.

Litt over 30 medlemmer møtte opp da Jon Magne Staurland hadde kurs for hagelaget.
Powered by Labrador CMS