Har endeleg nådd Nordkapp
Etter over tre månadar til fots og til saman 107 dagar i telt og hytter, nådde søskenbarna Vetle Lauareid Hovda (22) frå Etne og Erik Totland Lauareid (22) målet på Nordkapp.
Tysdag 5. august var dagen Vetle og Erik såg føre seg å kunne ta i globusen på Nordkapp. No er dagen her og dei har endeleg nådd målet. Gutane starta den lange turen med å ta i fyret på Lindesnes måndag 21. april. Derifrå gjekk turen vidare mot nord. No har dei vandra gjennom all slags vêr og sett mykje fin natur. Dei har gått 64.272 høgdemeter, fortel Vetle.
— Det er rart å tenkje på at det snart er over. Det skal bli godt å vera ferdig, men samtidig kjem me til å sakna det. Dei gode dagane har trumfa dei dårlege, fortel Vetle eit par dagar før dei når målet.
Den omfattande turen, Noreg på langs, har ei lengd på 2.658 kilometer til fots, med packraft og på ski. No er gutane glade for å vera framme.
Som familie har det ikkje vore noko problem for dei to gutane å vera saman så lenge i strekk. Vetle fortel at dei held godt saman endå.
— Turen har vore kjempekjekk. Det er veldig kjekt å gjera slikt med familie, seier han.
Fin natur og variert terreng
Det var meistringskjensla som dreiv gutane framover. Sjølv om turen har vore lang og dei har gått i ulent terreng, har dei funne kreative løysingar. Frå Ryfylket til Haukelisæter gjekk dei på truger, vidare på fjellski til Jotunheimen og resten til fots.
— Me kjem nok til å kjenne det i kroppen dei neste dagane, ler Vetle.
Høgdepunktet gutane peiker seg ut er den flotte naturen som møtte dei i Nord-Noreg. Den tyngste delen var dårleg vêr og mykje myr i Trøndelag.
— Heilt spesifikt vil eg seie at starten av Nordlandsruta var høgdepunktet for oss. Det var veldig fin natur langs Okstindan i nord, legg han til.
Frysetørka mat
For å få nok energi til å gå 100 dagar i strekk treng kroppen mat. Her har gutane vore flinke til å finne praktiske løysingar. Når dei handla inn mat tenkte dei først og fremst på vekt. Difor har frysetørka mat vore løysinga.
— Når maten er frysetørka, blir det mykje mat for lite vekt, seier Vetle.
I tillegg har dei også fått næring gjennom havregraut med rosiner, sukker, salt og kokesjokolade.
— Til tider åt me snurring og lapskaus på boks og bogskinke, informerer han.
Dramatisk hending
Vêret har store delar av turen vore veldig bra, noko som gav gutane håp. Etter ein del dagar på tur bestemte dei seg for å sende skia heim igjen då dei venta fint vêr framover. Dagen etter vakna dei til full snøstorm nær Otta.
— Snøen hadde dekka heile teltet, fortel Vetle.
Likevel prøvde dei å trakke seg framover i tung snø, men enda med å campe på Rondvassbu. Der var alt steng, utanom hundehuset.
— Me enda opp med å sove i hundehuset, ler Vetle.
I tillegg til dette møtte dei på falleferdige bruer.
— Bruene heldt på å ryke og me måtte ta nokre sjansar, seier han.
Vegen vidare
Eit par dagar før dei nådde målstreken var lokasjonen deira på Skaidi. Her i frå er det kring 130 kilometer til Nordkapp. Vetle fortel at det er relativt flatt terreng resten av vegen og at det er fint å gå.
— Den 5. august tenkjer me at me når målet, legg han til.
Han får fram at han sannsynlegvis ikkje ville gjennomført same tur igjen, men at han heller ikkje ville vore forutan.
— Me blir inspirerte av å sjå andre som gjennomfører slike store og lange turar. Kanskje det blir fleire turar på oss seinare, seier Vetle.
Vetle og Erik sin neste tur saman etter Nordkapp går til Hardangervidda for å jakte om nokre veker.
— Så skamlei kvarandre er me ikkje. Berre litt, tøysar Vetle.