Stian Espedal, småferådgjevar for Nortura, hadde med seg eit lam han parterte for elevane.FOTO:PRIVAT
Stian Espedal, småferådgjevar for Nortura, hadde med seg eit lam han parterte for elevane.
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.FOTO: PRIVAT
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.FOTO: PRIVAT
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.FOTO: PRIVAT
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.FOTO: PRIVAT
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.FOTO: PRIVAT
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.FOTO: PRIVAT
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.FOTO: PRIVAT
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.FOTO: PRIVAT
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.FOTO: PRIVAT
Elevane fekk eit godt innblikk i korleis kjøt blir til mat.

Lesaren melder

Ein annleis skuledag

Lesaren melder

Har du arrangert noko, til dømes eit årsmøte, eller noko heilt anna, som du ønskjer omtalt i Grannar. Send inn tekst og bilde til tips@grannar.no

Elevane i 6.klasse ved Vats skule fekk sist torsdag ein annleis dag i mat og helse. Vats bygdekvinnelag, Vats bondelag og Nortura gjekk saman slik at elevane fekk sau og lam på menyen.

Stian Espedal, småferådgjevar for Nortura, hadde med seg eit lam han parterte for elevane. Han forklarte og fortalde, både om sau, lam, slakting og partering. Han viste og fotalde om dei ulike delane på lammet, kva dei heitte og korleis ein kunne bruke dei.

Lammet vart delt opp i mellom anna indre- og ytrefilet, lammeskank, svangar og kraftbein. Her fekk ein verkeleg sjå det å nytte heile dyret i praksis. Det imponerte å sjå mengden som ikkje vart nytta til mat etter at dyret var ferdig partert. Det var ikkje meir enn at ein fekk plass til det i neven.

Til lunsj åt elevane Espedal si eiga gryte, laga på sauekjøt. Høgdepunktet for fleire var at dei steikte indre og ytrefiletane på panne og så hadde dei litt i ovnen. Det falt i smak hos dei fleste, mørt og smakfullt kjøt. Lammerull vart det og laga, pålegget er sikra til påskefrukosten.

Kunnskap om mat og matproduksjon er viktig. Avstanden mellom bonden og forbrukaren aukar, difor er det viktig å sørge for at kunnskapen likevel kjem fram. Utnytting av dei ressursane me har, anten det er i form av berekraftig matproduksjon eller å nytte heile dyret gjennom råvarekunnskap er noko som er viktig å halde fokus på. Takk til Nortura og Stian Espedal, Vats Bygdekvinnelag og Vats bondelag for ein flott og annleis skuledag! Og ikkje minst takk til dei kjekke elevane, som så allltid var snille som lam!

Pia Flæte

Powered by Labrador CMS