Barnehagemat: Ulik praksis mellom landsdelane
Kor vanleg det er at barnehagen har ein kokk eller kjøkkentilsett, er avhengig av kvar dei bur i landet, viser ei fersk undersøking.
Undersøkinga, som er gjort av Opinion på vegner av Foreldreutvalet for barnehagar (FUB), viser at 97 prosent av dei spurde foreldra seier at kostprisen i lita grad har betydning for val av barnehage. Foreldra ønskjer seg meir variasjon og meir varmmat.
705 foreldre og 304 barnehagelærarar vart våren stilte fleire spørsmål med føremål å kartleggje erfaringar og haldningar knytte til mat i barnehagen. På mange område er dei to gruppene samstemte, medan på andre område har dei ulike oppfatningar, skriv fagbladet barnehaget.no.
– Blant mykje interessant er det i alle fall tydeleg for meg at mange barnehageforeldre helst vil sleppe å smørje matpakke, og at mange kan tenkje seg varmmat i barnehagen, seier utvalsleiar i Foreldreutvalet for barnehagar (FUB), Tor Eirik Rasmussen i ein artikkel på nettsidene til FUB.
Sjølv har han to barn i Svanholmen Kanvas-barnehage i Sandnes, og her slepp dei matpakke. Kjøkkenassistenten i barnehagen sørgjer for fem varme måltid i veka.
For 650 kroner i månaden får dei 81 barna i barnehagen ein rullerande seksvekers meny, blant anna fiskesuppe, chili con carne, Fiskewrap og plantebasert taco, heiter det.
I dei fleste barnehagen har dei ikkje kokkeluer kjøkkentilsett, men at dei tilsette lagar maten sjølve. Ein kombinasjon mellom matpakke og matservering i barnehagen er nest vanlegast.
(NPK)