Det er ulik praksis når det gjeld mat i norske barnehagar. Foto: Lise Åserud / NTB / NPK
Det er ulik praksis når det gjeld mat i norske barnehagar.

Barnehagemat: Ulik praksis mellom landsdelane

Kor vanleg det er at barnehagen har ein kokk eller kjøkkentilsett, er avhengig av kvar dei bur i landet, viser ei fersk undersøking.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkinga, som er gjort av Opinion på vegner av Foreldreutvalet for barnehagar (FUB), viser at 97 prosent av dei spurde foreldra seier at kostprisen i lita grad har betydning for val av barnehage. Foreldra ønskjer seg meir variasjon og meir varmmat.

705 foreldre og 304 barnehagelærarar vart våren stilte fleire spørsmål med føremål å kartleggje erfaringar og haldningar knytte til mat i barnehagen. På mange område er dei to gruppene samstemte, medan på andre område har dei ulike oppfatningar, skriv fagbladet barnehaget.no.

– Blant mykje interessant er det i alle fall tydeleg for meg at mange barnehageforeldre helst vil sleppe å smørje matpakke, og at mange kan tenkje seg varmmat i barnehagen, seier utvalsleiar i Foreldreutvalet for barnehagar (FUB), Tor Eirik Rasmussen i ein artikkel på nettsidene til FUB.

Sjølv har han to barn i Svanholmen Kanvas-barnehage i Sandnes, og her slepp dei matpakke. Kjøkkenassistenten i barnehagen sørgjer for fem varme måltid i veka.

For 650 kroner i månaden får dei 81 barna i barnehagen ein rullerande seksvekers meny, blant anna fiskesuppe, chili con carne, Fiskewrap og plantebasert taco, heiter det.

I dei fleste barnehagen har dei ikkje kokkeluer kjøkkentilsett, men at dei tilsette lagar maten sjølve. Ein kombinasjon mellom matpakke og matservering i barnehagen er nest vanlegast.

(NPK)

Powered by Labrador CMS